Chcete být zdraví a štíhlí? Zkuste půst!
Klasické doporučení výživových poradců, doktorů a trenérů je: Jezte méně a více se hýbejte. Funguje to? Ano i ne. Funguje to krátkodobě. Ovšem za pár týdnů narazíte na zeď a najednou nejen že nehubnete dál, ale možná dokonce začnete přibírat zpět. Jak je to možné?
Kalorické omezení zpomaluje metabolismus!
Máme dva druhy omezení příjmu potravy. Půst a snížení počtu přijímaných kalorií.
Nejpopulárnější je právě snížení počtu přijímaných kalorií – jinými slovy "jezte méně“.
To však nevede k dlouhodobému výsledku a zhoršuje to vaše celkové zdraví. Zpomaluje se metabolismus = spalujete méně kalorií za den.
Pokud jíte málo znamená to pro vaše tělo přepnutí do ofenzivy a snížení celkového výdeje – počtu spálených kalorií na provoz vašeho těla.
Tělo funguje tak, že pokud přijímáte jakékoliv množství sacharidů v potravě, nedochází ke spalování uložených tukových zásob, ale tělo zpracovává přijímané sacharidy z potravy.
Jaká je z toho cesta ven? Půst
V případě půstu nejíte nic. Dostatečně doplňujete tekutiny, které nejsou slazené a neobsahují žádné kalorie (pozor, ani umělá sladidla, ale o těch někdy příště).
A co se děje s naším tělem v době půstu? Nejprve vyčerpá uložený glykogen (přímý zdroj energie pro tělo uložený ve svalech a játrech). A jakmile již nemá ten, začne spalovat tuky. Zní to jednoduše, že? Jedná se o složitý biochemický proces na jehož konci je přeměna uložených tukových zásob na energii pro chod vašeho těla. Následující graf ukazuje jak dochází k přechodu mezi použitím glukózy z potravy (exogenous), následné využití uloženého glykogenu (glycogen) a přechod na spalování tuků (gluconeogenesis).
Jinými slovy – zhruba po 24 až 48 hodinách vaše tělo spaluje již tuky na pokrytí spotřeby energie pro veškeré procesy v těle.
Ťukáte si na čelo? Přestat jíst, kdo to kdy slyšel... jedná se o století používanou techniku. Tzv. Terapeutický půst používali již ve starém Řecku a Římě. I slavný Hippokratés „otec medicíny“ a zakladatel racionálního lékařství tvrdil, že jídlem pacient podporuje nemoc.
Mýty kolem pravidelného stravování – 5x a vícekrát denně
Kolem tohoto doporučovaného směru panuje spoustu mýtů, který jej drží při životě. Pojďme si tedy rozebrat ty nejčastější.
1. Zrychlení nebo také “nakopnutí” metabolismu
Je pravdou, že metabolismus se opravdu maličko zvýší ihned po jídle - kvůli trávení, nicméně ten rozdíl je opravdu minimální.
Pokud bychom měli rychlý metabolismus pouze po jídle, jako živočišný druh bychom již dávno vyhynuli! Představte si situaci, že jste se museli ještě živit lovem a sběrem jako naši předci. Neexistovala žádná lednice, ke které můžete kdykoliv přijít a prostě se najíst. Museli jste jít tam ven a lovit nebo hledat něco ke sběru. A co když jste nic neulovili ani nenašli? Šli jste domů hladoví. A další den se také nedařilo - opět bez jste zůstali bez jídla.
Pokud by platilo, že metabolismus funguje dobře jen po jídle, neměli byste druhý a třetí den bez jídla žádnou energii na další lov! Opak je pravdou. Tělo dostane další energii do svalů, aby se zvýšila Vaše šance na obstarání potravy a tím pádem na přežití. Jak? Z Vašich tukových zásob.
Tzn. nepotřebujete neustále jíst, abyste udrželi metabolismus v chodu!
2. Udržování stabilní hladiny cukru
Pokud nemáte cukrovku, je Váš krevní cukr v rovnováze bez ohledu na to, zda jíte 3x nebo 6x za den. Půst je tradiční součástí mnoha kultur po celém světě včetně té naší! 40 denní půst v období Velikonoc patří k tradičním křesťanským zvykům. Stejně jako půst před Štědrým večerem. V historii lidé drželi půst i mnohem delší dobu aniž by jejich hladina cukru klesla jakkoliv významně. Světový rekord činí 382 dnů bez jakékoliv potravy!
Pokud nekonzumujete žádné jídlo, tělo přeměňuje tuk na energii - glukózu, tento proces se
jmenuje glukogenese a stabilizuje hladinu cukru.
Chcete půst zkusit?
Postupujte pomalu (nejprve například 16 hodin) a postupně přidávejte. Vnímejte svoje tělo a varovné signály. Dostatečně pijte a pokud berete jakékoliv léky, poraďte se nejprve s vaším ošetřujícím lékařem.
Kalorické omezení zpomaluje metabolismus!
Zdroj obrázku: Pexels.com
Máme dva druhy omezení příjmu potravy. Půst a snížení počtu přijímaných kalorií.
Nejpopulárnější je právě snížení počtu přijímaných kalorií – jinými slovy "jezte méně“.
To však nevede k dlouhodobému výsledku a zhoršuje to vaše celkové zdraví. Zpomaluje se metabolismus = spalujete méně kalorií za den.
Pokud jíte málo znamená to pro vaše tělo přepnutí do ofenzivy a snížení celkového výdeje – počtu spálených kalorií na provoz vašeho těla.
Tělo funguje tak, že pokud přijímáte jakékoliv množství sacharidů v potravě, nedochází ke spalování uložených tukových zásob, ale tělo zpracovává přijímané sacharidy z potravy.
Jaká je z toho cesta ven? Půst
V případě půstu nejíte nic. Dostatečně doplňujete tekutiny, které nejsou slazené a neobsahují žádné kalorie (pozor, ani umělá sladidla, ale o těch někdy příště).
A co se děje s naším tělem v době půstu? Nejprve vyčerpá uložený glykogen (přímý zdroj energie pro tělo uložený ve svalech a játrech). A jakmile již nemá ten, začne spalovat tuky. Zní to jednoduše, že? Jedná se o složitý biochemický proces na jehož konci je přeměna uložených tukových zásob na energii pro chod vašeho těla. Následující graf ukazuje jak dochází k přechodu mezi použitím glukózy z potravy (exogenous), následné využití uloženého glykogenu (glycogen) a přechod na spalování tuků (gluconeogenesis).
Jinými slovy – zhruba po 24 až 48 hodinách vaše tělo spaluje již tuky na pokrytí spotřeby energie pro veškeré procesy v těle.
Ťukáte si na čelo? Přestat jíst, kdo to kdy slyšel... jedná se o století používanou techniku. Tzv. Terapeutický půst používali již ve starém Řecku a Římě. I slavný Hippokratés „otec medicíny“ a zakladatel racionálního lékařství tvrdil, že jídlem pacient podporuje nemoc.
Mýty kolem pravidelného stravování – 5x a vícekrát denně
Kolem tohoto doporučovaného směru panuje spoustu mýtů, který jej drží při životě. Pojďme si tedy rozebrat ty nejčastější.
1. Zrychlení nebo také “nakopnutí” metabolismu
Je pravdou, že metabolismus se opravdu maličko zvýší ihned po jídle - kvůli trávení, nicméně ten rozdíl je opravdu minimální.
Pokud bychom měli rychlý metabolismus pouze po jídle, jako živočišný druh bychom již dávno vyhynuli! Představte si situaci, že jste se museli ještě živit lovem a sběrem jako naši předci. Neexistovala žádná lednice, ke které můžete kdykoliv přijít a prostě se najíst. Museli jste jít tam ven a lovit nebo hledat něco ke sběru. A co když jste nic neulovili ani nenašli? Šli jste domů hladoví. A další den se také nedařilo - opět bez jste zůstali bez jídla.
Pokud by platilo, že metabolismus funguje dobře jen po jídle, neměli byste druhý a třetí den bez jídla žádnou energii na další lov! Opak je pravdou. Tělo dostane další energii do svalů, aby se zvýšila Vaše šance na obstarání potravy a tím pádem na přežití. Jak? Z Vašich tukových zásob.
Tzn. nepotřebujete neustále jíst, abyste udrželi metabolismus v chodu!
2. Udržování stabilní hladiny cukru
Pokud nemáte cukrovku, je Váš krevní cukr v rovnováze bez ohledu na to, zda jíte 3x nebo 6x za den. Půst je tradiční součástí mnoha kultur po celém světě včetně té naší! 40 denní půst v období Velikonoc patří k tradičním křesťanským zvykům. Stejně jako půst před Štědrým večerem. V historii lidé drželi půst i mnohem delší dobu aniž by jejich hladina cukru klesla jakkoliv významně. Světový rekord činí 382 dnů bez jakékoliv potravy!
Pokud nekonzumujete žádné jídlo, tělo přeměňuje tuk na energii - glukózu, tento proces se
jmenuje glukogenese a stabilizuje hladinu cukru.
Chcete půst zkusit?
Postupujte pomalu (nejprve například 16 hodin) a postupně přidávejte. Vnímejte svoje tělo a varovné signály. Dostatečně pijte a pokud berete jakékoliv léky, poraďte se nejprve s vaším ošetřujícím lékařem.
Doporučená literatura:
The Complete Guide to Fasting (bohužel zatím pouze v Anglickém jazyce) - možno zakoupit i jako e-knihu (ušetříte za poštovné)
The Complete Guide to Fasting (bohužel zatím pouze v Anglickém jazyce) - možno zakoupit i jako e-knihu (ušetříte za poštovné)
Celostní medicína:
Zdroje:
http://weightology.net/weightologyweekly/index.php/free-content/free-content/volume-1-
issue-7-insulin-and-thinking-better/insulin-an-undeserved-bad-reputation/
https://optimisingnutrition.com/2016/02/15/how-to-use-your-glucose-meter-as-a-fuel-gauge/
Russell
J, Rovere A, eds. (2009). "Fasting". American Cancer Society Complete
Guide to
Complementary
and Alternative Cancer Therapies (2nd ed.). American Cancer Society.
ISBN
9780944235713
Lee
C, Longo VD (2011). "Fasting vs dietary restriction in cellular protection
and cancer
treatment:
from model organisms to patients". Oncogene (Review). 30 (30): 3305–16.
PMID
21516129. doi:10.1038/onc.2011.91.
Fond
G, Macgregor A, Leboyer M, Michalsen A (2013). "Fasting in mood disorders:
neurobiology and effectiveness. A review of the literature". Psychiatry
Res (Review). 209 (3):
253–8. PMID 23332541. doi:10.1016/j.psychres.2012.12.018
Knapton,
Sarah (5 June 2014). "Fasting for three days can regenerate entire immune
system, study finds". Telegraph.co.uk.
Ph.D,
Randi Fredricks (2012-12-20). Fasting: An Exceptional Human Experience.
AuthorHouse. ISBN 978-1-4817-2379-4
"Neurodegenerative
Diseases and Fasting". Antiaging-europe.com. Archived from the original on
2010-10-16. Retrieved 2010-10-18.
Mager,
D. E. (1 April 2006). "Caloric restriction and intermittent fasting alter
spectral measures of heart rate and blood pressure variability in rats".
The FASEB Journal. 20 (6):
631–637.PMID 16581971. doi:10.1096/fj.05-5263com.
Varady,
K. A. (2011). "Intermittent versus daily calorie restriction: Which diet
regimen is more
effective
for weight loss?". Obesity Reviews. 12 (7): e593–601.
Moro,
Tatiana; Tinsley, Grant; Bianco, Antonino; Marcolin, Giuseppe; Pacelli, Quirico
Francesco; Battaglia, Giuseppe; Palma, Antonio; Gentil, Paulo; Neri, Marco
(2016). "Effects of eight weeks of time-restricted feeding (16/8) on basal
metabolism, maximal strength, body composition, inflammation, and
cardiovascular risk factors in resistance-trained males". Journal of Translational
Medicine. 14:
290. ISSN 1479-5876. PMC 5064803. PMID 27737674. doi:10.1186/ s12967-016-1044-0.
Mattson,
MP (February 4, 2014). "Fasting: molecular mechanisms and clinical
applications". Cell Metabolism. 19
(1932–7420): 181–92. PMC 3946160. PMID
24440038. doi:10.1016/j.cmet. 2013.12.008.
Barnosky, A. R.;
Hoddy, K. K.; Unterman, T. G.; Varady, K. A. (2014). "Intermittent fasting
vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: A review of human
findings". Translational Research. 164 (4): 302–11. PMID 24993615.
doi:10.1016/j.trsl.2014.05.013.
Žádné komentáře: