Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy (High Fructosy Corn Syrup)

Složitý název pro složitou věc. Respektive problém s touto chemickou substancí je vlastně jednoduchý - dělá nás nemocnými a způsobuje obezitu a celou řadu dalších problémů. Dneska se mu podíváme na zoubek... Držte si čepice, protože pojedem z kopce a nebude to hezká podívaná...

zdroj obrázku: pexels.com


Tato látka není v potravinářském průmyslu moc dlouho. Poprvé se začal objevovat v roce 1970 - tehdy převážně v USA. Důvod jeho vzniku byl snadný - snaha zlevnit produkci sladidel.

Nápad chválihodný, pokud by ovšem výsledný produkt byl podroben alespoň nějakým testům. Bohužel bylo jeho použití pro potravinářský průmysl schváleno v podstatě bez většího zkoumání vlivu na lidský organismus.

A tak se stalo, že se začal postupně používat do velké většiny balených potravin. Všechny možné sušenky, mufiny, ale i běžné pečivo jako chleba nebo housky. Ale také stále více oblíbené slazené nápoje (kola apod.). Je všude. A to je problém.

Historie jeho vzniku je o to více šokující, že byl původně vyráběn pro diabetiky - kvůli nízkému glykemickému indexu. Bohužel až časem jsme zjistili, že více než glykemický index potravin je důležitější inzulinový index - tedy kolik inzulinu daná potravina uvolní do vašeho těla. A právě tady nastává problém s kukuřiným sirupem.


zdroj obrázku: pexels.com


Jeho složení je kombinací fruktózy a glukózy. Z těchto dvou je smrtelnější právě fruktóza, kterou mohou ve Vašem těle metabolizovat pouze játra. Zatímco glukózu  může použít každá buňka Vašeho těla.

A právě přetěžování jater vede k celé řadě metabolických onemocnění jako jsou inzulinová rezistence, cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a v neposlední řadě také srdeční onemocnění. Kromě toho je vysoce návykový a způsobuje celotělový zánět o kterém jsme už párkrát mluvili.

Nebezpečný je také proto, že jeho konzumace nezpůsobí produkci hormonů sytosti = chcete jíst víc a víc a nemáte dost.

Možná si teď říkáte, že fruktóza se běžně vyskytuje v ovoci. Ano, to máte pravdu. Ovšem fruktóza v ovoci je součástí neskutečně dobře vyladěné potraviny. Ovoce obsahuje spoustu vody, vlákniny a dalších látek, které zpomalují vstřebávání fruktózy a pomáhají nám s jejím metabolismem.

Jak se mu vyhnout? Ideálně nekonzumujte balené potraviny vůbec a pokud už je chcete konzumovat, sledujte složení a vyhněte se produktům, kde najdete ve složení:

- High Fructose Corn Syrup
- Glucose Fructose Corn Syrup
- HFCS
- GFCS
- Kukukřičný sirup



Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/High-fructose_corn_syrup
https://en.wikipedia.org/wiki/Xylose_isomerase

George A Bray, Samara Joy Nielsen, and Barry M Popkin, Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity1,2 – 2004 American Society for Clinical Nutrition

Tappy L1, Lê KA., Metabolic effects of fructose and the worldwide increase in obesity – Physiol Rev. 2010 Jan;90(1):23-46. doi: 10.1152/physrev.00019.2009.

USDA – Sugar and Sweeteners Yearbook Tables.

Richard J Johnson, Mark S Segal, Yuri Sautin, Takahiko Nakagawa, Daniel I Feig, Duk-Hee Kang, Michael S Gersch, Steven Benner, and Laura G Sánchez-Lozada, Potential role of sugar (fructose) in the epidemic of hypertension, obesity and the metabolic syndrome, diabetes, kidney disease, and cardiovascular disease1,2,3 – 2007 American Society for Clinical Nutrition

George A Bray, Samara Joy Nielsen, and Barry M Popki – Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity1,2 – Am J Clin Nutr April 2004 vol. 79 no. 4 537-543

Magalie Lenoir equal contributor, Fuschia Serre equal contributor, Lauriane Cantin, Serge H. Ahmed, Intense Sweetness Surpasses Cocaine Reward – Published: August 01, 2007DOI: 10.1371/journal.pone.0000698

Jean Robert RapinI,III and Nicolas WiernspergerII,II, Possible Links between Intestinal Permeablity and Food Processing: A Potential Therapeutic Niche for Glutamine – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2898551/#!po=5.00000

Vos MB1, Lavine JE., Dietary fructose in nonalcoholic fatty liver disease. – Hepatology. 2013 Jun;57(6):2525-31. doi: 10.1002/hep.26299. Epub 2013 May 1.

Basciano H1, Federico L, Adeli K., Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia. – Nutr Metab (Lond). 2005 Feb 21;2(1):5.

Elliott SS1, Keim NL, Stern JS, Teff K, Havel PJ., Fructose, weight gain, and the insulin resistance syndrome. – Am J Clin Nutr. 2002 Nov;76(5):911-22.

Stanhope KL1, Havel PJ., Endocrine and metabolic effects of consuming beverages sweetened with fructose, glucose, sucrose, or high-fructose corn syrup. – Am J Clin Nutr. 2008 Dec;88(6):1733S-1737S. doi: 10.3945/ajcn.2008.25825D.

Port AM1, Ruth MR, Istfan NW. – Fructose consumption and cancer: is there a connection? – Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2012 Oct;19(5):367-74. doi: 10.1097/MED.0b013e328357f0cb.

Žádné komentáře: