Slaninoví vrtuláci
Slaninový rohlík z obchodu je velmi nezdravá zaležitost z několika důvodů. Jednak je to klasická vysoce zpracovaná bílá mouka a také slanina nevalné kvality plná chemie a rakovinotvorných látek.
Dneska si uděláme takové, které si můžete dopřát bez obav. Jsou zcela bez lepku, nízkosacharidové a slanina pochází od výborného zdroje a zcela bez chemie.
Ingredience:
8 rohlíků
200 g mandlové mouky
3 vejce
2 lžíce jablečného octa
1 lžička soli
1 lžička kypřícího prášku
5 lžic psyllium vlákniny
200g slaniny (zdravou slaninu seženete z Farmy Sasov)
8 lžiček pesta (volitelně, já používám Pesto Verde od Rapunzel)
=> všechno seženete ve Farma Rudná nebo na netu.
Zdravá slanina:
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Vyšlehejte vejce (celá včetně žloutku) s jablečným octem, psylliem, solí a kypřícím práškem. Stači opravdu jen trochu - udělá se vám pěna na povrchu.
Poté zapracujte mandlovou mouku.
Těsto vyválejte mezi dvěma pečícími papíry (aby se vám nelepilo) na plát o tloušce zhruba 0,5 cm.
Rozkrájejte na stejně velké obdelníky (skvěle se hodí radýlko na těsto nebo na pizzu). Každý obdelník potřete pestem (lžička na každý kousek) a položce cca 3 plátky slaniny. Celkové množství slaniny v jednom rohlíku záleží na Vás.
Opatrně zatočte těsto do tvaru rohlíku a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
Nejlepší jsou čerstvé jestě trochu teplé. Nicméně i druhý den s nimi nikdo nepohrdne :)))
Dneska si uděláme takové, které si můžete dopřát bez obav. Jsou zcela bez lepku, nízkosacharidové a slanina pochází od výborného zdroje a zcela bez chemie.
8 rohlíků
200 g mandlové mouky
3 vejce
2 lžíce jablečného octa
1 lžička soli
1 lžička kypřícího prášku
5 lžic psyllium vlákniny
200g slaniny (zdravou slaninu seženete z Farmy Sasov)
8 lžiček pesta (volitelně, já používám Pesto Verde od Rapunzel)
=> všechno seženete ve Farma Rudná nebo na netu.
Zdravá slanina:
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Vyšlehejte vejce (celá včetně žloutku) s jablečným octem, psylliem, solí a kypřícím práškem. Stači opravdu jen trochu - udělá se vám pěna na povrchu.
Poté zapracujte mandlovou mouku.
Těsto vyválejte mezi dvěma pečícími papíry (aby se vám nelepilo) na plát o tloušce zhruba 0,5 cm.
Rozkrájejte na stejně velké obdelníky (skvěle se hodí radýlko na těsto nebo na pizzu). Každý obdelník potřete pestem (lžička na každý kousek) a položce cca 3 plátky slaniny. Celkové množství slaniny v jednom rohlíku záleží na Vás.
Opatrně zatočte těsto do tvaru rohlíku a dejte na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte cca 10-15 minut, dokud nebudou rohlíky hezky zlatavé. Před podáváním nechte trochu vychladnout.
TIP: pokud chcete, můžete náplň doplnit o sýr. Já osobně mléčné výrobky nekonzumuji, takže sýr nepřidávám.
Žádné komentáře: